HARAKÂNİ KÜLLIYESİ

Aliağa Camii

Yusufpaşa Mahallesi’nde Atatürk Caddesi’nin doğusundaki cami, Hicri 1260, Miladi 1844 yılında Ali Ağa isimli zengin bir şahıs tarafından yaptırılmıştır.

Aliağa Camii

Kare planlı olup kesme siyah taştan inşa edilmiştir. Cami içersinde alt kısmı silindirik, üst kısmı dikdörtgen görünümünde bağlanmış vaziyette 4 adet ahşap sütun bulunmaktadır. Ayrıca iç kısımda yine ağaçtan bir balkonu vardır. Cami düz damlı olup, sökülen ahşap minare yerine, tuğladan yeni minare yapılmıştır. Giriş kısmında fotoğrafta görüldüğü gibi, bir kitabe mevcuttur. Cami ibadete açıktır. Kitabesinin beyitlerini dönemin ünlü müderrisi, Şeyh Vaizzade Muhammed Hamid Efendi yazmıştır. Hattatlar da taşa işlemiştir. Kitabesi 1.Maşa_Allah (zedelenmiş durumda) 2.Ali Ağa gelüp LiLLAHi FiLLAH, yine bir şirin Cami etdi ihya. 3.Hadisi “Min Buni” mefhumu üzre ilahi, kıl anğaCennatıMe’va. 4.iki düş HAMiD’a, tarih açılsın, Bi-nur, i Ayeti iNNA FETEHNA. 5.Sene 1260 (silinmiş).

Diğerleri